Süt Kaç Dakika Kaynatılmalı Diyorsanız Cevabı Burada! | Kızlara Moda

Süt Kaç Dakika Kaynatılmalı Diyorsanız Cevabı Burada!

Süt Kaç Dakika Kaynatılmalı Diyorsanız Cevabı Burada!

Bugün önemli bir püf nokta hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Bu bilgi basit ama önem arz eder. Süt kaç dakika kaynatılmalı diye soran çok fazla bayan var. Kaynatma miktarı ne az ne de çok olmalı ideal olmalı. Bildiğiniz gibi işlenmemiş yani çiğ süt içerisinde birçok bakteri ve zararlı gözle görünmeyen canlıları barındırır, bunlardan bu içeceği arındırmak içinde kaynatmamız şarttır. İşte bu arındırma işlemini de ocakta ateşte yapmamız gerekmektedir. Yalnız kast ettiğimiz pastörize sütler değildir. Pastörize olanlar zaten kaynatılıp o şekilde paketleniyor, onları buzdolabından çıkarıp direk bile içebiliriz. Bu noktaya açıklık getirdikten sonra çiğ süt kaç dakika kaynatılır bunun detaylarına bakalım. İnsan sağlığı açısından son derece önemli ve zorunlu bir noktadır. Bazı kişiler öyle içilse ne olabilir diye soruyor. Birçok hastalığa davetiye çıkarır ve bağırsak gibi organları çok fazla etkiler. Şimdi de diğer detaylara bakalım.

 

 

 

Süt Ortalama 6 İla 10 Dakika Arasında Kaynatılmalı

 

Halk arasın ne kadar fazla kaynarsa bakterleri o kadar çok ölür sağlıklı olur anlayışı vardır. Bu son derece yanlış bir düşüncedir. Kaynatmak belirli noktaya kadar faydalıdır ama ondan sonrası ise sütün besin değerlerinin yok olmasına neden olur. Sütünüzü ortalama 6 ile 10 dakika arasında orta ateşte kaynatılmalıdır. Çok fazla yüksek ateşte içerisindeki vitaminler ve proteinler ölebilir. Ayrıca çok yüksek ateşte dibine tutar ve aşırı derecede buharlaşır. geniş bir kapta ağzına kadar doldurmadan kaynattığınızda en iyi sonucu alacaksınız. Bu besinin içeriğindeki vitaminlerde bizim için çok önemlidir, onun içinde bu süreyi geçirmeden ocaktan indirin. İnek sütü,keçi sütü ya da koyun sütünde uygulamalar hep aynıdır. Bir farklılık olmasına gerek yoktur.

 

 

 

Süt Kaynatılırken Nelere Dikkat Etmeli?

 

Söyleyeceğimiz noktalara dikkat ederseniz hem sağlık açısından hem de pratiklik açısından kolaylık sağlarsınız. İşte dikkat etmeniz gereken detaylar;

  • Kaynama öncesi sütün taşmasının önüne geçmek için ocağın kısık veya orta ateşte olmasına dikkat edin.
  • En fazla 10 dakika kaynatılmalı hatta mümkünse daha da az kaynatılmalıdır. Çünkü içerisindeki vitaminler gitmektedir. Bu noktaya dikkat etmelisiniz.
  • Süt alındıktan sonra bekleme yapılmamalıdır, çünkü içerisinde bakteriler üreyerek sütü bozmaya başlayabilirler. Bunun için hızlı bir şekilde ocağa konmalıdır.
  • Kaynatma işlemini yaptıktan sonra ise saklama kurallarına riayet etmelisiniz. BU işlem bittikten sonra sıcak sıcak cam kavanoz kaplara koyarak metal kapaklar ile ağzının korunması gerekmektedir. Bu şekilde ilk günkü gibi taze olur ve buzdolabından çıkarıp kullanabilirsiniz. 2 hafta içerisinde de tüketmenizi öneririz.
  • Bu besinin kaynama noktası 100,1 dir. Bu derece gelince kaynamaya başlar. 72 derecede de kabarmaya başlar.
  • Kaynatma işleminden önce temizleme işlemi gerçekleştirilmesi faydalı olacaktır. İlla bu uygulamayı yapacaksınız diye bir şartta yoktur. İnce gözenekli bir süzgeçle ya da tülbentle süzülüp içerisindeki ufak tefek kalıntıların temizlenmesi çok yararlı olacaktır.

 

 

 

Sütün Dibine Tutmaması İçin Ne Yapmalı?

 

Tencerenin dibine tutarak çok kötü bir durum ortaya çıkabilir. Özellikle süt dibine tutmaya çok yatkındır bunun içinde dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Tencerenin dibine tutmasını istemiyorsanız sütü kaynatmadan önce tencerenizi su ile çalkalayın öyle ocağa koyun. Ayrıca orta ateşe koyduysanız bunu biraz kısın bu da dibine tutması için bir yöntemdir. Bir püf noktası daha mümkün olduğu kadar geniş bir kapta kaynatırsanız da kesinlikle dibine tutmayacaktır.  işte bu saydıklarımızı yaparsanız herhangi bir sorun olmayacaktır.

 

 

 

Sütü Kaptan Taşırmamak İçin Ne Yapmalı?

 

Bunun için 3 basit yöntem söyleyeceğiz böylelikle ocaktan taşıp her yerin kirlenmesine sebep olmayacaksınız. İşte o yöntemler;

Tencerenin üst kısmına tahta kaşık yerleştirmek: Bunu yapan birçok kişiyi gördük. Taşma riski olan bütün maddelere karşı yapılabilecek bir uygulamadır. Güvenli bir yöntemdir,kabınızın süt kısmına tahta kaşık koyun bu şekilde yükselen süt taşmadan geri dönecektir.

Tereyağının ağız bölgesine hafifçe tereyağı uygulamak: Kabın ağız kısmına kadar gelen süt taneciklerini aşağı indirerek bu noktaya çözüm bulmalıyız. Bunun en iyi yollarından biri de kabın ağız bölgesine tereyağı sürmek olacaktır. Bu noktaya kadar gelen süt tanecikleri geri inecektir. Denenmiş ve başarılı olunmuş bir yöntemdir.

-Pişirdiğiniz kabın içerisine porselen veya cam yerleştirmek: Bu size braz garip gibi gelebilir ama gerçekten işe yarıyor. Isıya dayanıklı porselen ya da cam bardak koyup taşımasını önleyebilirsiniz. İlla bardak olmasına gerek yoktur, küçük porselen ya da cam bir madde olması yeterli olacaktır.

 

 

 

Süt Kaynatılırken Karıştırılmalı Mı?

 

Birçok kişi karıştırma işlemi yapar. Bunun sebebi de dibine tutmaması içindir. Hafif hafif karıştırdığınızda dibine tutmaz ve daha kolay kaynar. Bu noktada süt taneciklerinin yer değiştirmesi ve yeterince orada kalmadan yer değiştirme mantığı ile bu uygulama gerçekleştirilir. Sütün ısınana kadar biraz beklenilip sonradan karıştırmanızı tavsiye ediyoruz.

İlginizi Çekebilir: Cilde iyi gelen vitaminler

 

 

Sütün İçeriğinde Neler Var?

 

Sütün büyük kısmı sudur bunun yanında protein ve vitamin bakımından çok zengindir. Çocuk,genç,yaşlı herkesin tüketmesi gereken bir besindir. Gelişim çağında olduğu için çocukların yetişkinlere göre daha fazla tüketmesi gerekmektedir. Birçok içecek arasında en faydalısıdır, denebilir. Bu besini tüketmeyi bir alışkanlık haline getirmek gerek. İçeriği için detaylı tabloyu inceleyebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

3 yorum

  1. 6 yada 10 dk arası kaynatma tavsiye ediyosunuz bu süre süt fokurdamaya başladıktan sonramı başlamalı anlayamadım

  2. Sadece bayanlar değil, erkekler de bu soruyu sorabilir. Tek yaşayan erkekler de mutfakta kendine birşeyler yapar. Benim gibi… ‍♂️

    Ben şu an yoğurt mayalayacağım.
    Bilgiler için teşekkürler. ‍♂️

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?