İçindekiler
Kendimize olan güvenin artması, etrafımıza hoş görünmek, kendimizi daha iyi ve sağlıklı hissetmek gibi çeşitli sebeplerden vücut geliştirmeye ve omuz genişletme ihtiyaç duyarız. Bunu yaparken de vücudumuza istediğimiz şekli vermek için omuz genişletme hareketleri oldukça önemlidir. Sadece hoş görünmek için değil sağlıklı görünüm ve postür bozukluklarının önüne geçmek için omuzlarımızı geliştirmek şarttır. Spor yaparken omuz kaslarının zayıf olması sakatlanmaların en önemli sebeplerindendir. Omuz kası geliştirirken tam bir verim almak adına ağırlıklarla çalışmak önerilir.
Ağırlıklarla doğru hareketleri yaparak kısa sürede etkili ve gelişmiş kaslara, omuz genişletme ve varsa postür bozukluğunun da önüne geçmiş oluruz. Çünkü omuz kaslarımızın güçlenmesi bizim dik durmamızı sağlar. Düzenli ve disiplinli çalışarak omuz kaslarımızı istediğimiz şekli rahatça verebiliriz. Omuz kaslarımız vücudumuzda bize en hızlı cevap veren kasımızdır. Omuz geliştirirken omuzda bulunan ön, arka, ve yan kaslarımızın hepsini periyodik olarak çalıştırmamız gerekir. Spor salonuna gitmeye vaktimiz yoksa evde kendi kendimize yapabileceğimiz doğru hareketlerle de omuz kaslarımızı geliştirebiliriz. Omuz kaslarımızı geliştirmek için bir uzman yardımı alırsak olası sakatlanmaların önüne geçebiliriz.
Omuz kasları kişinin dış görünümünde oldukça etkili kaslardır ve bu egzersizlerle kasların genişletilmesi mümkün. Herkes geniş ve gösterişli omuzlara sahip olmak isteyebilir. Genetiğimizde geniş omuz yoksa bile omuz genişletme hareketleri sayesinde omuz kaslarımızı geliştirerek iyi bir görünüm elde edebiliriz. Omuz kasları iyi bir görünüm sağlamasının yanında doğru egzersizler yaparak varsa sırt ve boyun bölgemizdeki ağrı gibi şikayetlerimizin azalmasına yardımcı olur. Kısa olan omuz kaslarımızı genişlettiğimizde var olan postür bozukluğunu düzeltir. Kişinin kendine olan güveninin artmasına yardımcı olur. Bu sayede estetik bir görünüme kavuşmuş oluruz. Sağlıklı, iyi bir fiziksel görünüm, düzgün bir postür sahibi olmak için aşağıdaki hareketleri yapmalısınız.
Bu önereceğimiz hareketler omuz genişletmenin temellerini oluşturan hareketlerdir. Bu hareketlerin çeşidi kadar doğru şekil ve sayıda yapılması oldukça önemlidir. Omuz genişletme hareketleri çeşitlerini sıralarsak; omuz genişletme çalışmalarında en çok tercih edine yöntemler şu şekilde karşımıza çıkacaktır.
Adım Adım Yapımı
Hareketin Yapım Videosu
Adım Adım Yapılışı
Bu Hareketin Videolu Yapılışı
Diğer hareketler içinde bu hareketin ağırlığına ve yönüne siz karar verebilirsiniz. Kesin net bir sayı ve şekli yoktur.
Adım Adım Yapılışı
Bu Hareketin Yapım Videosu
Diğer hareketlere göre en önemli hareketti diyebiliriz. Doğru bir şekilde yapıldığında hem ön omuz hem de arka omuz kaslarınızı aynı anda genişletmeniz mümkündür.
Bu hareketin nasıl yapıldığına gelecek olursak;
Hareketin Yapılış Videosu
Adım Adım Yapılışı
Videolu Hareketin Yapımı
Omuz genişletme hareketleri yaparken başlangıçta bir uzmana danışmalıyız. Omuz kaslarımız kısa kaslar olduğu için uygun süre ve ağırlıkta egzersizler yapmamız doğru olur. Omuz genişletme egzersizi yaparken kalbimize fazla yük bindirmemek adına doğru ve kontrollü nefes alıp vermemiz gerekir. Nefesimizi ağırlığı kaldırmaya başladığımız andan itibaren yavaş – yavaş vermemiz en doğrusudur. Başlangıç için kaslarımızı yormayacak şiddette ve sürede egzersiz yapmalıyız. Ağır ve uzun süreli egzersizlerden kaçınarak belli periyotlarla ve disiplinli bir şekilde çalışmalıyız. Omuz eklemimiz normal eklemlerden daha geniş olduğu için sakatlanma ihtimalimiz daha fazla olacaktır. Omuz kaslarında meydana gelebilecek yırtıkları ve sakatlıkları önlemek için işin uzmanı olan profesyonel kişilerin desteğiyle dikkatli bir şekilde çalışmalıyız.
Omuz genişletme hareketleri ve egzersize başlamadan önce ve egzersiz bittikten sonra kasları dinlendirmek için açma germe hareketleri yardımıyla kasları ısıtıp soğutmalıyız. Hangi hareket olursa olsun vücudumuzun dik durması gerektiğini unutmamalıyız. Omzumuzda ön, arka, yan kaslar bulunduğu için çalışırken bu kas gruplarının tamamını çalıştırmaya özen göstermeliyiz. Ağırlık çalışırken yanımızda bir partnerimizin olması oluşabilecek risklere karşı bir önlem almış oluruz. Egzersiz yaparken yorulan kaslarımızın dinlenmesi için günlük 8 saat uykumuzu almamız gerekir. Uykumuzu almadığımız takdirde çalıştırmış olduğumuz kaslarımız dinlenmeyecek ve kramp, kas kilitlenmesi gibi sorunlara yol açacaktır. Çok yorgun olduğumuz bir gün çalışmamız var ise erteleyip dinlendikten sonra çalışmaya başlamalıyız. Yukarıda saydığımız bu hareketleri yaparken dikkat edilmesi gereken kuralları atlamadan uygulamalısınız. Evde ya da spor salonlarında uzmanlar ile yaparken de bu kuralları atlamayınız.